Triumvirat…

După cum probabil ştiţi, în seara asta a avut loc o nouă şedinţă a cenaclului literar Mansarda cu Poveşti, proiect în cadrul Clubului de Iniţiativă Literară, iar emoțiile pozitive pe care le-am trăit ne determină să fim generoși şi să vă dăm câteva detalii din culisele activităților noastre, alături de câteva precizări de natură organizatorică.

În primul rând, Clubului de Iniţiativă Literară este o structură cu vizibilitate naţională, cu planuri ambiţioase şi cu o multitudine de preocupări şi obiective dintre care se detaşează de departe dezvoltarea fenomenului literar. În cadrul acestui club funcţionează momentan următoarele proiecte:

Cenaclul literar Mansarda cu Poveşti.

Dialoguri.

Biblioteca CIL.

Academia SF, proiect la care se lucrează intens.

Ucenicul, proiect dedicat copiilor.

În al doilea rând, ţinem să precizăm că facem toate astea doar din pasiune şi cu finanţare proprie, în felul acesta păstrându-ne echidistanta şi independența.

În al treilea rând, vă reamintim faptul că suntem deschişi oricărei colaborări şi oricărui autor, fie el consacrat, debutant sau aspirant.

Bun. Acestea fiind zise, să intrăm în cronica evenimentelor de azi. Surpriza plăcută a serii a fost prezenţa următorilor domni: Victor Ovidiu Rusu, prozator, membru al Zidului de Hârtie, Mugur Geu, jurnalist, membru al cenaclului Capşa Mică, Marius Balcon, poet, membru al cenaclului Capşa Mică, şi a graficianului-poet Oliviu Constantin Sebastian. Această distribuţie, chiar în preajma Zilei Unirii, a avut pentru noi o simbolistică aparte. A fost de asemenea un câştig pentru calitatea lucrărilor deoarece proza domnului Victor Ovidiu Rusu a ridicat nivelul cenaclului, iar părerile sincere şi corecţiile domnului Mugur Geu au fost mai mult decât binevenite, domnia sa având avantajul obiectivităţii. Per total, a fost un schimb de experienţă extrem de plăcut şi, îndrăznim să afirmăm, chiar o completare de care aveam nevoie. Sperăm ca aceste prezenţe să fie constante, din partea noastră având asigurări că invitațiile pentru domniile lor sunt permanente.

Au citit: Victor Ovidiu Rusu, Mona Luisa Grigore, Radu Cataranciuc, Ilinca Ioana Rusu, Mircea Nanu Muntean şi Florentin Haidamac.

Victor Ovidiu Rusu a promovat noul său volum, Animalele, a cărui lansare, după spusele autorului, va avea loc vineri, 1 Febuarie 2013, la Muzeul Bucovinei. Cu mai multe detalii vom reveni cât mai curând. Am ascultat în lectura sa : Furnica, Secvenţe: Colecţionarul de ţigări. Textele sunt în stilul cu care ne-a obişnuit, ca formă şi corectitudine perfecte, doar cu o doză de depresie mai mare ca de obicei. Impresia noastră este că această depresie provine chiar din situaţiile în care sunt puse personajele, din modul lor de a încerca să găsească o soluţie la problemele existenţiale cu care se confruntă, din aspiraţiile lor de a evolua dar, pe de altă parte, citez din text, cum poţi fi altă persoană când nici tu nu ştii cine eşti?

Mona Luisa Grigore a continuat Jurnalul unei zăpăcite – Bacalaureat, o colecţie de eseuri ce ar fi păcat să nu se adune într-un volum. Suntem, ca de fiecare dată, surprinşi de sinceritatea şi de dezinvoltura cu care îşi expune chiar şi cele mai intime, uneori cele mai dureroase, experiențe  Așteptăm cu nerăbdare să încununeze eforturile sale, mai ales că autoarea este în continuă dezvoltare în laboratoarele CIL.

Mircea Nanu Muntean ne-a surprins de această dată cu un text care, spre marea noastră bucurie, a fost recunoscut: Erasmus din Rotterdam– Elogiul nebuniei. A încercat să ne prindă Profesorul dar nu i-a ieşit, suntem vigilenţi. Poate data viitoare, Maestre.

Ilinca Ioana Rusu a prezentat un nou capitol din lucrarea sa, a cărei amploare putem să o bănuim doar, Anatomia unui val. Aici avem doar un singur comentariu de făcut, textul fiind în desfăşurare: ne bucurăm că, în sfârşit, autoarea reuşeşte să pună în personajele pe care le creează trăirile sale, scăpând astfel de presiunea şi seducţia eseului psihologic, dar, dacă ne este permis, o sfătuim să aibă grijă şi la restul acţiunii deoarece se concentrează prea mult pe conflictele interioare ale acestora. Dorim să o asigurăm de faptul că este urmărită cu mare atenţie, mai ales acum, în calitate de lider şi responsabil direct al proiectului Mansarda cu Poveşti, aşa că e obligată să scrie foarte bine. Suntem siguri că va reuşi.

Radu Cataranciuc. Acest domn reprezintă pentru noi o mare enigmă dar şi un motiv de mare satisfacţie. Vă spun doar atât: după lectura textelor sale, pe care le veţi găsi în curând pe blogul CIL, Mircea Nanu Muntean a avut doar un singur comentariu: Radu. Subscriem la el şi nu dorim să dezvoltăm. Doar vă invităm să-l urmăriţi cu mare atenţie pe Kandaray (alias autorul).

Florentin Haidamac a citit noua sa lucrare, Vicarius Filii Dei, pe care o veţi găsi în numărul viitor al revistei Gazeta SF. Autorul trebuie să înveţe din nou stăpânirea emoţiilor şi să găsească în el puterea de a nu lăsa aceste trăiri să-i influenţeze glasul. În apărarea sa putem spune doar faptul că a ţinut în mod special ca acest text să fie urmărit cu atenţie, tocmai dorinţa asta fiind cea care l-a destabilizat oarecum pe Vindecător, alături de anumite priviri în care se pierde uneori.

Că veni vorba de glas, nu putem încheia cronica fără să menţionăm şi evenimentul conex din această seară şi anume Karaoke în mansardă. Indubitabil, vedeta a fost Livia Feidaros care a cântat extraordinar, în special anumite piese în limba greacă şi albaneză. Ne-am obişnuit să o admirăm în calitate de autoare dar iată că această doamnă cu aspect gingaş ascunde înăuntrul ei un mare talent şi o mare capacitate de a fascina şi prin muzica. Felicitări Livia, ai fost cireaşa de pe tort astăzi.

La final, Clubul de Iniţiativă Literară mulţumeşte tuturor celor prezenţi, tuturor celor care ne urmăresc şi, nu în ultimul rând, patronului Music Pub pentru deschiderea şi sprijinul pe care ni-l acordă necondiționat.

Anunțuri

3 thoughts on “Triumvirat…

  1. Lansarea volumului nu va mai avea loc pe 1 februarie, cu scuzele de rigoare. Când se va întâmpla, vom anunța. Toate cele bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s